ClimaMai jos sunt prezentate cateva date legate de climatologie:


   Prin pozitia sa geografica, bazinul Cernei este supus predominant circulatiei atmosferice de vest si sud-vest. Astfel, cu exceptia sectorului nordic al zonei, respectiv sectorul īnalt al Muntilor Godeanu si partial al Muntilor Cernei, īn tot timpul anului, dar mai ales iarna, au loc invazii de masa de aer umed si cald de origine mediteraneana si oceanica, care determina valori mai crescute ale temperaturii aerului, decāt īn restul tarii.

   Īn timpul verii exista un grad mai mare de instabilitate termica, evidentiat de frecventa averselor īnsotite de descarcari electrice.

   Ciclonii mediteraneeni transporta aerul umed, care la īntālnirea cu muntii din bazinul Cernei, da nastere la precipitatii orografice, fenomenul fiind mai frecvent īn lunile noiembrie-decembrie, cānd cad ploi abundente. Īn perioada rece se face simtita si actiunea anticiclonului siberian, care determina uneori producerea ninsorilor si a viscolelor īn bazinul Cernei, dar de durata si intensitate redusa.

   Faptul ca Valea Cernei este protejata de masive muntoase īnalte, īn special īn partea de nord, varietatea litologica, fragmentarea accentuata a reliefului, existenta a numeroase abrupturi, īn unele locuri adevarati pereti stāncosi, gradul de acoperire cu vegetatie determina pe suprafata parcului o serie de topoclimate.

   Relieful dispus īn trepte de la peste 2000 m altitudine pāna la 168 m īn zona Baile Herculane, determina o varietate a temperaturilor medii anuale, de la 00 C pe īnaltimile Muntilor Godeanu, pāna la aproape 110 C īn partea inferioara a bazinului. La Baile Herculane, cu toate ca ne aflam īn plina regiune de munte, temperatura medie multianuala este de 10,50 C la fel ca īn Cāmpia Romāna, Dobrogea Centrala si Cāmpia Crisanei.

   Variatia īn īnaltime a temperaturii aerului se modifica de la un anotimp la altul, chiar de la o luna la alta, diferentele cele mai mari fiind īn lunile cele mai reci sau cele mai calde.

   Fluctuatia altitudinii izotermelor s-a facut resimtita atāt īn formarea solurilor, cāt si īn etajarea vegetatiei, un fapt caracteristic fiind, un strat de situare a padurilor de fag direct sub vegetatia etajului alpin. Caracteristic zonei este ca primaverile sunt mai timpuri si ca trecerea de la iarna la primavara se face fie brusc, fie prin alternarea invaziilor de aer rece si cald.

   Prelungirea procesului de desprimavarare si īnaintarea lui treptata spre partea superioara a bazinului se manifesta favorabil īn alimentarea retelei hidrografice din topirea treptata a zapezii.

   Precipitatiile variaza īn functie de altitudine fiind mai accentuate la īnaltimile 1600-2000 m, la peste 2000 m, temperaturile scazute si aerul mai putin umed elibereaza cantitati reduse de precipitatii.

   Repartitia anuala a precipitatiilor prezinta doua maxime si doua minime anuale, datorita influentei oceanice si mai ales a celei mediteraneene. Influenta mediteraneana este destul de accentuata, masele de aer umed fiind canalizate pe culoarul Cernei si marind gradul de umezeala si provocānd cantitati mari de precipitatii la Cerna Sat si īnaltimile bazinului superior de pāna la 1200-1300 m.

   "Efectul de vale" face ca momentul producerii maximului de la īnceputul verii sa fie mai timpuriu la Baile Herculane fata de Toplet si Orsova, iar la Cerna Sat mai timpuriu decāt īn bazinul inferior.

   Diferentele de nivel din cuprinsul bazinului Cernei, orientarea generala si deschiderea culoarului spre sud, sud-vest, largirile din bazinul superior si dispunerea perpendiculara a culmilor secundare determina o mare varietate a conditiilor climatice, ceea ce indica existenta mai multor topoclimate.